A szakember nyilatkozta: ha ezt mindenki megcsinálná a mosógépével, azok egyáltalán nem romlanának el soha, viszont ha rendszeresen… ;)


 

 

Manapság már nehéz elképzelni egy háztartást legalább egy automata mosógép nélkül. Csak behelyezzük a kimosandó dolgokat, megnyomjuk a megfelelő gombot, és egy idő után megkapjuk tiszta és kicentrifugázott ruhákat. Annak érdekében, hogy ez a nagyszerű eszköz téged is hűségesen szolgálhasson sokáig, gondoskodni kell róla!

Hogyan tisztítsuk ki a mosógépet?
A statisztikák adatai szerint a mosógépek meghibásodásának két fő oka van, ezek pedig a következők: az elektromos fűtőszál elvízkövesedése, illetve a szűrő eltömődése. A mosógép rendszeres tisztításával és vízkőtelenítésével lehetővé tesszük, hogy sokkal hosszabb ideig működjön az egyik legfontosabb háztartási eszközünk.

Hogyan távolíthatjuk el a vízkövet az elektromos fűtőszálról?
Az elektromos fűtőszál feladata, hogy a mosógép tartályában lévő vizet a beállított hőmérsékletre melegítse. Ha a vízben lévő szennyeződések mennyisége meghalad egy bizonyos szintet, a fűtőszál meghibásodásának kockázata igencsak megnő. Minden mosásnál vízkőréteg keletkezik rajta, melynek következményeként végül a mosógép nem fog tovább működni.
1. Vízkőtelenítés citromsavval

A vízkő fémsókból áll, ezért eltávolításhoz savas közegre van szükségünk. Ennek egyik legegyszerűbb eszköze a citromsav. Egy 5 literes dob-űrtartalmú mosógép vízkőtelenítéséhez megközelítőleg 100-120 gramm citromsav szükséges. A megfelelő mennyiségű citromsavat tegyük a mosógép mosószertartó rekeszébe, majd olyan üzemmódba kapcsoljunk, ami 60 °C-on, legalább 1 órán keresztül tart. Azon kívül, hogy az elektromos fűtőszálat megtisztítjuk, egyben a mosógép dobjáról is eltávolítjuk a szennyeződéseket.

2. Vízkőtelenítés ecettel

Ehhez a művelethez öntsünk 200-250 ml 10%-os ecetet a mosószertartó rekeszbe. Az ecet nagyon gyorsan megtisztítja a fűtőszálat, de túlzott agresszivitása miatt károsíthatja a gumi alkatrészeket. Hogy alkalmazod-e az ecetes módszert, vagy sem, ez csak rajtad áll.

Egyes szakemberek javasolják, hogy rendszeresen adjunk szódabikarbónát a mosópor mellé. A szódabikarbóna segít abban, hogy a víz kevésbé legyen kemény, továbbá kiküszöböli a kellemetlen szagot és lassítja a vízkőképződést.

A vízleeresztő szivattyú szűrőjének tisztítása

Ha ez a szűrő erősen szennyezett, eltömődött, akkor a víz nem tud átfolyni rajta, ami komoly problémákhoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében ajánlatos a szűrőt rendszeresen tisztítani. Ezt igencsak egyszerű elvégezni! A szűrő rendszerint a mosógép alján található.

Nyissuk fel a szervizpanelt, ami elé előzetesen egy edényt helyeztünk, hogy felfoghassuk az esetlegesen kifolyó vizet. Ezután csavarjuk ki a szivattyúfedelet az óramutató járásával ellentétes irányban, és távolítsuk el az összes ott felhalmozódott szennyeződést. Már csak szárazra kell törölni a lyukat, majd csavarjuk vissza a szivattyúfedelet, és helyezzük vissza a szervizpanelt.

A mosószertartó rekesz megtisztítása

Idővel a rekesz felületén koszréteg, penészesedés vagy akár gombásodás is kialakulhat. A mosás során mindezek érintkezésbe kerülnek a dobdal és így a ruhaneművel is. A mosószertartó rekeszt nem nehéz megtisztítani, hiszen kivehető a helyéről.

Amire szükségünk lesz, az egy használt fogkefe, szappan és WC-tisztítószer. A szennyeződést és a penészt a fogkefével és a szappannal távolíthatjuk el. A vízkő eltávolításához viszont szükség lesz a WC-tisztítószer használatához is. Öntsünk 20-30 ml-t a rekeszbe, és hagyjuk benne 1-2 órán át. Ez az eljárás végtelenül egyszerű, ezért érdemes megismételheti minden ötödik mosás után.
Az ajtó gumiszalagjának megtisztítása

Keverjük össze a fehérítőt meleg vízzel 1:1 arányban, nedvesítsünk meg egy szövetdarabot, majd töröljük le az összes belső gumifelületet. Ha a szennyeződés nagyon makacs, hagyjuk fél órán át rajta az oldatot. Ezután ismét dörzsöljük át fogkefével

Az interneten számos videót találhatunk, amelyekben tippeket kaphatunk a mosógép karbantartásához, tisztításához, vízkőtelenítéséhez. Íme, néhány ezek közül:

Egyszerű módja a mosógép mosószer fiók megtisztításának:

Az alábbi videóban a szakember azt tanácsolja, hogy hogyan vessünk véget a mosógép büdösödésének

Hogyan és milyen szerekkel lehet könnyen tisztán tartani a mosógépet?

Hogyan növeljük a mosógép élet hosszát

Ezen egyszerű eljárásokkal sokat tehetünk azért, hogy a mosás minősége megfelelő legyen, illetve, hogy mosógépünk élettartama hosszabb maradjon.

Ne felejtsd el megosztani ezeket a trükköket barátaiddal, ismerőseiddel, biztosan hálásak lesznek! Itt pedig azt tudhatod meg, mit jelentenek a mosógép által generált hibakódok.

Megosztásokat köszönöm

forrás: ketkes

 

Most Nézik:

Ezért nem szabad a mandulákat könnyelműen eltávolí...     Angol kutatók nemrég kiderítették, hogy a manduláknak a nyelésben is fontos szerepük van. (adsbygoogle = window.adsbygoogle...
EZEKET A CSILLAGJEGYEKET NEM TUDOD LEGYŐZNI, EZÉRT...     A KOS AZONNAL HARCRA KÉSZ A Kosnak vérében van a versenyzés, ha vitára állsz ki vele, azonnal felhúzza a bokszkesztyűt, a vereséget...
Egy természetes módja, hogy azonnal helyreállítsd ...     Van egy varázslatos zöldség melyről talán sokan nem is tudják mi mindenre használják már régóta a természetes orvoslásban. Ez a zöld...
A LEGERŐSEBB TERMÉSZETES INZULIN, HA CUKORBETEG VA...     Ha cukorbeteg vagy és inzulinra van szükséged, akkor azt természetes módon is pótolhatod! Biztos nem tudtál arról, hogy a te otthono...
Az indián horoszkóp megmutatja, milyen ember vagy ...     Ahogyan a kínai horoszkópban, úgy az indián horoszkópban is 12 jegy van. Ez a horoszkóp sok minden megmutat a személyiségedről. Nézd...
A köhögés legújabb ellenszere 😉     Alyn Morice professzor, nemzetközi légúti megbetegedéseket és köhögéseket kutató szakértője, tanulmányokkal alátámasztva állítja, ho...

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Tovább az eszköztárra